In 2016 heeft Kat Zoekt Thuis 850 katten opgevangen

In 2016 heeft Kat Zoekt Thuis 850 katten opgevangen

Ieder jaar hopen we dat het aantal meldingen van katten in nood zal dalen, maar voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat dit realiteit wordt. We geloven heel sterk in de sterilisatieplicht en zijn ervan overtuigd dat dit een positief effect zal hebben op het aantal achtergelaten katten en kittens. Maar op dit moment worden er nog meer gedumpt omdat mensen die hun verantwoordelijkheid niet nemen liever hun kattenkroost op straat zetten dan er de kosten voor te betalen.

Maar we doen wat we kunnen, blijven positief en zijn ook trots op onszelf en op jullie. Want we hebben toch maar weer een immens verschil betekent voor 850 katten. En dat waren er weer 150 meer dan het jaar ervoor.

Van de opgevangen katten werden er bijna 70% (of 579 katten) geplaatst. Bijna 20% (of 158 katten) maakte de jaarovergang in opvang (de categorie ‘niet geplaatst’). Deze katten verblijven dus nog in opvang of werden geplaatst in 2017.
64 katten bleken te verwilderd te zijn en werden als boerderijkatje geplaatst. Of ze keerden gesteriliseerd/gecastreerd naar hun oorspronkelijke locatie terug. Voor 45 katjes konden we niets anders doen dan hen uit hun lijden verlossen. Dit zijn voornamelijk papfleskittens die veel te laat in opvang kwamen en die enkele uren of dagen later overleden zijn.

Benieuwd naar het geslacht? Dat is ongeveer gelijk verdeeld, met toch iets meer kattinnen. We kregen 475 kattinnen  en 371 katers in opvang.

In drukke periodes wanneer we het aantal meldingen niet aankunnen, geven we altijd voorrang aan kattinnen als we moeten kiezen wie in opvang komt. Achtergelaten katten zijn immers vaak niet onvruchtbaar gemaakt en aangezien kattinnen snel voor nog meer katten kunnen zorgen, moeten de katers soms even wachten. Ladies first….


We doen ons best om zoveel mogelijk katten te helpen, ongeacht of het kittens of volwassen katten zijn. Omdat kittens meestal samen met hun broers/zussen toekomen (een heel nestje dus) ligt het aantal kittens iets hoger dan het aantal volwassen katten. Onder de term ‘kittens’ rekenen we alle katten die in opvang kwamen voor de leeftijd van 6 maanden.

In 2016 hebben we 559 kittens en 287 volwassen katten opgevangen.

 

Samen met het aantal katten stijgen onze inkomsten en uitgaven ook zienderogen. In 2016 bedroegen onze totale inkomsten 115.507 euro. Het uitgavenplaatje stond op 112.101 euro. Deze kleine reserve is broodnodig om de vaak heel hoge dierenartsenfacturen voor te schieten. De katjes zitten vaak even in opvang voor ze kunnen geadopteerd worden. Vooral in de zomerperiode maken we vaak spannende momenten mee waar de bodem van onze rekening heel dichtbij komt…

Onze inkomsten halen we grotendeels uit de adoptiebijdrages. Soms voelen we ons ongemakkelijk wanneer we weeral om financiële steun vragen, maar de grafiek hieronder laat meteen zien waarom: bijna een kwart van onze broodnodige inkomsten komt hier vandaan. De rest van onze inkomsten halen we uit het organiseren van evenementen (spaghetti-avond, dessertenbuffet, voedselinzamelacties,…), verkoop van spullen in onze webshop en als laatst ook een kleine subsidie die we van de Provincie Oost-Vlaanderen ontvangen.
Het uitgavenplaatje is wat eenvoudiger: zo goed als 90% gaat naar dierenartskosten (92.433 euro) en labo-onderzoeken (4850 euro).
Als je dat vergelijkt met de inkomsten van de adoptiebijdrage (66.548 euro), valt meteen op dat de adoptiebijdrage de werkelijke dierenartskosten nooit compenseert.
We gaan de adoptiebijdrages daarom met 5 euro optrekken dit jaar, wat nog steeds de reële dierenartskosten niet zal dekken.
De overige uitgaven gaan naar voeding en materiaal voor de opvanggezinnen. We proberen deze uitgaven zoveel mogelijk te drukken, o.a. door de voedselinzamelacties en dankzij donaties van particulieren.
Het helpen van al deze katten is enkel mogelijk dankzij onze geweldige opvanggezinnen en vrijwilligers, alle mensen die een kat bij ons geadopteerd hebben en al onze leden en sympathisanten die ons gesteund hebben. Daarom, voor jullie allemaal, een oprechte en welverdiende DANKJEWEL!
We hopen in 2017 samen met jullie nog meer te betekenen voor katten in nood.

This post was written by
Comments are closed.