Bezint eer ge begint?

Bezint eer ge begint…

Heeft u nog geen ervaring met katten en overweegt u een katje te adopteren, neem dan vooral volgende zaken in overweging aangezien een huisdier toch heel wat verantwoordelijkheden met zich meebrengt:
medische kosten: sterilisatie/castratie; jaarlijkse vaccinatie, ontworming en ontvlooing; operatie na bijvoorbeeld een ongeval. Dit zijn kosten die toch al snel hoog kunnen oplopen.
-een dier moet dagelijks van volwaardige voeding (te adviseren: Royal Canin, Hills…) en vers drinkwater voorzien worden.
-aanwezigheid van een kattentoilet in huis waaruit best dagelijks de uitwerpselen verwijderd worden en wekelijks voorzien wordt van nieuw grind.
-een kat heeft een eigen willetje, u kan proberen een kat te vormen naar uw wensen, doch u zal hierin zelden slagen. M.a.w. wilt u niet dat uw kat in de zetel slaapt of al eens op tafel durft springen, dan bedenkt u zich beter eens of een kat in huis halen echt wel iets voor u is. Ook denken mensen vaak dat men een kitten makkelijker naar zijn hand kan zetten, maar uiteindelijk maakt dit weinig verschil. Ook het geslacht speelt geen rol.
Elke kat heeft een ander karakter en dit zal uiteindelijk bepalen welk type uw kat is (rustig, speels, nieuwsgierig, impulsief…).
-gaat u graag op reis? Vergeet dan de kat niet! Is er iemand die de kat dagelijks kan komen voorzien van eten en drinken? Bent u bereid het dier voor de periode van uw afwezigheid naar een pension te brengen (In dit geval moet het dier zeker in orde zijn met zijn vaccinaties!) of een catsitter (iemand die tegen betaling de zorgen voor uw kat op zich neemt tijdens uw afwezigheid) in te schakelen.
-als het mee zit kan een kat 20 jaar oud worden, realiseer u dus dat de keuze voor een kat als huisdier een verantwoordelijkheid voor geruime tijd met zich meebrengt!

Tot slot: besef dat een kat een levend wezen is, met verschillende behoeftes, en dat ook zij een bewustzijn hebben, m.a.w. kunnen ook zij stress ondervinden in bepaalde situaties, angstig zijn of pijn lijden. Een dier is geen wegwerpvoorwerp, behandel hen met de liefde en waardigheid die zij verdienen. Elke kat heeft een eigen karakter, enkel wie haar aanvaardt zoals ze is en geduldig is in de omgang met haar, haar niet dwingt lief te zijn als zij daar geen zin in heeft, enkel die persoon zal beloond worden met de onvoorwaardelijke liefde van de kat!