Hoe vaak moet ik met mijn kat naar de dierenarts?

Een jaarlijkse chek-up van je kat bij de dierenarts is doorgaans voldoende.

Je kat wordt dan onderzocht, gevaccineerd en eventueel ontwormd door uw dierenarts. De dierenarts zal onder andere de kat wegen, naar het hart luisteren, de ogen en oren controleren en de tanden nazien .

Behandelen tegen vlooien (bv. met Frontline spot on: enkel voor volwassen katten of met Frontline spray) en ontwormen (bv. met Drontal Cat of Milbemax) kan je ook zelf doen op gepaste tijdstippen. Twee maal per jaar ontwormen van een volwassen kat is meestal voldoende. Gaat je kat naar buiten dan zal een behandeling tegen vlooien meermaals per jaar moeten gebeuren (vooral in de zomer). Er bestaan zogenaamde spot-on producten om uw kat in één beweging (preventief) te behandelen tegen vlooien, wormen en vaak ook oormijt. (bv. Stronghold voor kittens en Advocate voor volwassen katten). Sinds kort bestaat er ook een pipet van het merk Broadline dat werkt tegen vlooien en wormen. De spot-on wordt aangebracht op de huid in de nek. Wees echter voorzichtig met deze producten. Vermijd contact met de ogen en was je handen na het toedienen.

De efficiëntie van Frontline is de laatste jaren achteruit gegaan. We raden dus aan om bij je apotheek of dierenarts te informeren over andere producten zoals het eerder genoemde Stronghold, Advocate,…