Ik ben zwanger. Moet mijn kat nu weg?

Katten en zwangere vrouwen

Nog steeds wordt door sommige artsen aangeraden om de kat weg te doen bij een zwangerschap omwille van het gevaar voor toxoplasmose.Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet die de kat als gastheer kan hebben. Toxoplasmose verspreidt zich via de uitwerpselen van de kat en is meestal een ongevaarlijke infectie behalve tijdens de zwangerschap. Volgens Prof. Dr. Walter Foulon, gynaecoloog in het AZ VUB, is er echter geen reden tot paniek en kunnen er eenvoudige maatregelen genomen worden om besmetting te voorkomen.

Hoe besmetting met toxoplasmose voorkomen tijdens de zwangerschap?

  • Laat het schoonmaken van de kattenbak tijdens de zwangerschap over aan een ander gezinslid en ga niet in de tuin werken tenzij dit met handschoenen gebeurt
  • Rauwe groenten dien je te wassen vooraleer ze te eten en nadien ook steeds de handen wassen
  • Handen wassen na manipulatie van vers vlees (vooral varkens- en schapenvlees)
  • Eet geen rauw of onvoldoende verhit vlees
  • Verschoon regelmatig de vaat- en handdoeken in de keuken (beter om keukenrol te gebruiken)
  • Was altijd de handen vooraleer aan tafel te gaanToxoplasmose is niet enkel gevaarlijk voor het ongeboren kind maar kan ook gevaarlijk zijn voor personen met een verminderde immuniteit zoals HIV patiënten of kankerpatiënten.

Conclusie:

Voorzichtigheid is geboden maar je kat hoeft geen slachtoffer te zijn van een zwangerschap. Je kat wegdoen is dus volstrekt overbodig!