Kat vermist

Is je kat vermist? Sites die nuttig kunnen zijn vermistekatten.be, gevondenenvermistehuisdieren.be, Binnenbeest, Kattensite.be, Kiavu, Kapaza en andere zoekertjessites. Contacteer steeds de asielen en opvangcentra uit de regio. Een chip maakt het uiteraard veel makkelijker om een vermiste poes terug te vinden.
CAD is specifiek voor Antwerpen, Bello voor Limburg.
Op pets.be staan dieren die in asielen “gezet” zijn (vooral als er geen identificatie gevonden is). Bekijk ook de vele ‘vermist’ groepen via Facebook! Hang steeds flyers uit bij handelszaken in de buurt of op electriciteitspalen. Gebruik hiervoor een duidelijke foto en beschrijving!

Ga vooral bij valavond roepen (als het donker is en stiller zal je hem sneller horen antwoorden)
Neem brokjes/snoepjes mee of een geluid dat de poes kent en associeert met eten of spelen.
Kijk vooral in de buurt goed in keldergaten (daar worden veel poezen gevonden, ze geraken er wel in maar er zelf niet meer uit!) in kelders, tuinhuisjes, houtstapels, losstaande garages, leegstaande woningen, magazijnen,… en ook in hoge bomen!

Regelmatig zitten poezen in een boom en durven ze er zelf niet meer uit! Ook struiken in de tuin dienen onderzocht te worden.
Vraag aan de mensen in de buurt of je ZELF mag komen kijken op die plaatsen, Een kat reageert sneller op jouw stem dan op een vreemde. Een poes die bang is reageert niet, maar blijft stil zitten! Goed uitkijken en niet enkel roepen is dus de boodschap.

Een tijd geleden hadden enkele mensen het zoeken overgelaten aan de buurman, die vond niks en jammer genoeg heeft hij een week later de melding moeten doen dat de poes toch in zijn tuinhuis zat, ondertussen overleden. Die mensen hebben nu spijt dat ze niet zelf zijn gaan kijken. Dit is hard, maar het maakt wel het belang duidelijk om zelf te gaan kijken.
Hierna zijn mensen na het lezen van deze tips toch nog eens gaan vragen bij de buren of ze zelf de kelder mochten onderzoeken, omdat de buurvrouw hun kater niet gezien had. Door ZELF te gaan kijken in de kelder, kwam hun katertje uit een hoekje gekropen.

Alle leegstaande “plaatsen” binnenstebuiten keren, met de zaklamp gaan zoeken, als de kat niet reageert, dan verraden de oogjes hem/haar misschien wel door de weerkaatsing van de zaklamp!
Struikgewas opzijhouden en eronder kijken, dit is essentieel!

Geen leegstaande garages of hokken in de buurt? Leegstaande woningen of woningen in aanbouw? Terrasjes waar de poes wel op kan, maar door hoge muren er niet meer uit?
Verwittig dierenartsen uit de buurt, asielen (je gaat best zelf kijken want de verschillende vrijwilligers weten niet altijd welke dieren er binnengebracht worden), politie, de gemeentediensten.

Hang ook affiches op aan winkels, de voorruit, op plaatsen waar veel mensen komen en zet er zeker een duidelijke foto met kenmerken bij.
Steek flyers in de brievenbussen van de straat en verdere, aanliggende straten (liefst mét foto en telefoonnummer), een kat kan ver lopen!

Een advertentie in een regionaal blad wil ook al wel eens helpen.
Als u op Facebook zou zitten, plaats de poes hier zeker ook op!

Hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe meer kans u hebt om de kat terug te vinden.
U gaat best in de avond gaan zoeken, maak er een wandeling van! Poezen zijn het actiefst als het schemert.
Kijk zeker ook op de site van Pets.be, die geven een overzicht van alle asielen in België, met onder andere de gevonden dieren die niet geïdentificeerd kunnen worden!

Maar vooral: GEEF NIET OP! Zolang u de poes niet overleden gevonden hebt mag u de moed niet opgeven. Op de site van CAD kan u lezen dat poezen soms na heel lange tijd terugkomen of teruggevonden worden.
Lees deze tips rustig na en probeer ze zoveel mogelijk uit te voeren, het kan echt helpen!!!

Veel succes met het terugvinden van je vermiste lieveling.