Sterilisatie en castratie

Sterilisatie of castratie levert belangrijke voordelen op:

Je kat zal niet meer krols worden, dus geen ongewenst gedrag, je kat wordt rustiger
Je kat blijft gezonder: minder kans om besmet te worden met kattenaids en andere overdraagbare ziekten (FIV), geen pil of prikpil nodig (kankerverwekkend, gewichtstoename…)
Er komen geen ongewenste nestjes bij. Zelfs al kan je een fijne thuis vinden voor de kittens, dan nog zorg je ervoor dat kittens in het asiel hierdoor geen kans krijgen. Kittens waarvoor geen thuis gevonden wordt, worden vaak het slachtoffer van dumping. Een gedumpt kitten heeft weinig kans om te overleven en gaat een (vaak kort) zwerversbestaan lijden. Dit kitten wordt groter en gaat zich opnieuw voortplanten. Een kitten is reeds vruchtbaar vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Een kater die gecastreerd is word rustiger, zal tijdens de kattentijd niet meer zo ver op trektocht gaan van huis en de kater zal ook niet meer de behoefte hebben om zijn territorium te markeren door te urineren op bepaalde plaatsen.

Kattenopvangcentra en asielen zijn al enkele jaren verplicht om elk dier gesteriliseerd/gecastreerd te plaatsen. Sinds september 2014 zijn ook particulieren verplicht om een kat of kitten eerst te laten steriliseren of castreren alvorens het weg te geven. Bij kittens spreken we van vroegsterilisatie (vanaf de leeftijd van 8 weken). Meer informatie over vroegsterilisatie/-castratie vind je hier.

voortplanting katten