Waarom mijn kat binnen houden?

Voor- en nadelen van het binnen houden van de kat

Door Leonie Jacobs

Vaak hebben katteneigenaren het idee dat het belangrijk is voor een kat om buiten te kunnen, maar het binnen houden van een kat heeft zo zijn voordelen. Vaak adviseren dierenartsen, welzijnsorganisaties en asielen ook om katten juist binnen te houden. Is dit wel goed voor het welzijn van de kat? In dit blog zullen de voor- en nadelen van het binnen houden van de kat besproken worden.

Wanneer een kat binnen wordt gehouden, heeft deze een veel kleiner leefgebied dan katten die wel naar buiten kunnen. Zo werd er in al 1988 geadviseerd dat katten die binnen blijven minstens twee kamers tot hun beschikking moeten hebben. Een onderzoek uit 1996 toonde aan dat in een huis met 14 katten (met 10m2 per kat), de katten succesvol binnen gehouden konden worden zonder agressie. Er moest wel voldoende kwantitatieve en kwalitatieve ruimte beschikbaar zijn, en de katten moesten vanaf een jonge leeftijd gewend zijn aan zulke huisvesting. Katten voelen zich het veiligst wanneer ze hoog zitten, daarom zijn attributen zoals plankjes, klim/krabpalen, raamkozijnen en platformen erg belangrijk.
vensterbank
Het komt voor dat katteneigenaren hun kat naar buiten laten omdat zij bang zijn dat de kat in de meubels en de gordijnen gaan hangen. Dit is vaak wel te voorkomen door een krabpaal of een ander krabmeubel te plaatsen waar de katten aan kunnen krabben. Toch gebeurt het in sommige gevallen nog steeds dat de kat aan de mooie nieuwe bank krabt. Dit is af te leren door het gebruik van een spray met een vieze geur, plaatsen van plakstrips of aluminiumfolie, of training. Hoe u een kat kan trainen (ook trucjes zoals een het geven van een pootje), zal in een andere tekst dieper op ingegaan worden.

Hoewel er meestal aangenomen wordt dat katten die binnen gehouden worden, langer en gezonder leven, zijn er ook aan die manier van huisvesten risico’s verbonden. In Engeland waren voorname redenen voor een bezoek aan de dierenarts; huishoudelijke ongelukken, zoals een val van het balkon of raam, brandwonden, of toegang tot chemische schoonmaakproducten. Open kantelramen kunnen verstikking tot gevolg hebben wanneer de kat klem komt te zitten, dus deze moeten gesloten of beveiligd worden.


kip

gordijn

 

 

 

 

 

 

 

 

Toch is het voornaamste probleem met het binnenhouden van katten, dat het een monotoon leven is, wat verveling en stress kan veroorzaken. Echter kunnen de meeste katten zich heel goed aanpassen aan het binnenleven en verkiezen ze dit zelfs boven het buitenleven.

kat2

Het is dus belangrijk dat de kat zich niet gaat vervelen. Verrijking met voer is hierbij al een heel goed begin. Je kunt ervoor kiezen om brokjes niet gewoon in een kommetje te geven, waarbij de kat elke keer weer een persoonlijk snelheidsrecord kan halen tijdens het eten, maar gebruik te maken van ‘activity boards’ of plastic ballen waar de brokjes uit kunnen vallen wanneer de bal bewogen wordt. Op deze manier moet de kat aan het werk om de brokjes te pakken te krijgen. Alternatieven zijn lege wc-rolletjes die je dichtvouwt met een paar brokjes binnenin, of het verstoppen van brokjes in huis. Zo gebruikt de kat haar neus om de brokjes te vinden en ze lekker bezig.

active activity

Spelen is een goede manier om verveling tegen te gaan, daarnaast versterkt het de band tussen de kat en het baasje, en is het een goede work-out voor de kat. Zeker het gebruik van hengeltjes met veren, of een laserlampje kan voor een goede interactie en activiteit zorgen. Observeer vooral goed wat uw kat leuk en niet leuk vindt.

Een voorname reden om katten binnen te houden, is om hen te beschermen tegen diefstal of verkeersongelukken. Een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk toonde aan dat voornamelijk jonge katten (7mnd-24mnd oud), katers en ‘gewone’ huiskatten het grootste risico liepen. Als er meer verkeer is, is de kans op ongelukken ook groter. ‘s Nachts en in de avond gebeuren de meeste ongelukken met katten. Het is dan ook altijd ons advies om de katten ’s nachts binnen te houden als u er voor kiest om uw kat naar buiten te laten.

Het binnenhouden van katten heeft voordelen en nadelen. Veel katten kunnen zich prima aanpassen aan het binnenleven, maar verveling en stress zouden vermeden moeten worden. Dit kan met het gebruik van verrijkingsmateriaal zoals krabpalen, ‘activity boards’ en met het verstoppen van brokjes, maar dit kan ook met spelen. Ondanks enkele risico’s binnen, zoals kantelramen, zijn binnen-katten wel beschermd tegen auto-ongelukken en mogelijke diefstal.