Wacht niet om hulp in te schakelen als je kittens vindt

Wacht niet om hulp in te schakelen als je kittens vindt

Opnieuw kregen we een oproep van mensen die kittens hadden gevonden van 1-2 weekjes oud. Twee kittens hadden ze aan een collega gegeven en het andere kitten gingen ze zelf met de fles grootbrengen. Dat ging volgens hen best goed…tot vandaag… Het katje had geen fut meer en dus werden wij opgebeld.
Bij aankomst zagen we dat het katje blauw was. Het voelde ijskoud. Het was uitgedroogd en slap. Het lag in een mandje tussen wat handdoeken en een deken. De mensen gaven het al 2 weken de fles, maar hadden eigenlijk geen idee hoe dat moest. Dat het katje na elke voeding gestimuleerd moet worden om te plassen en stoelgang te maken wisten ze niet. Dus het katje had intussen diarree. Waarschijnlijk overloopdiarree. Onze vrijwilligster stak het meteen lekker warm onder haar t-shirt tegen haar lichaam om het op te warmen. Zo gingen ze op weg naar de  dierenarts. Daar aangekomen was het kitten mooi opgewarmd. Maar de ademhaling was niet goed.
Diagnose: longontsteking…. Tijdens de eerste zorgen bij de dierenarts ging het katje zienderogen achteruit en nog geen half uur later stierf het in de handen van de dierenarts.

Waarom kom ik dit hier te vertellen? Het gebeurt maar al te vaak dat mensen zonder enige ervaring proberen om kittens groot te brengen. Even googelen en aan de slag… Op Google zie je ook die leuke filmpjes van een kitten die zoals een baby op zijn rug de fles drinkt. Superschattig, maar levensgevaarlijk. Zo verslikt een kitten zich en even later heb je een doodziek katje dat uur per uur achteruit gaat doordat het een longontsteking heeft.

Ook denken mensen vaak dat het katje wel zal plassen als het moet… Maar dat is niet zo. Kittens moeten na elke voeding met een doekje gestimuleerd worden om te plassen en stoelgang te maken. Anders raken ze geconstipeerd met ernstige gevolgen. Ook is het niet verantwoord om kittens aan die jonge leeftijd te scheiden van elkaar. Ze houden elkaar warm, houden elkaar gezelschap… Een kitten afzonderen van zijn nestgenootjes op enkele weekjes oud is echt not done!

We willen dus iedereen oproepen om hulp in te schakelen van iemand die ervaring heeft met papfleskittens grootbrengen. Het kan gebeuren dat die mensen geen plaats hebben om extra kittens op te vangen, maar dan nog helpen die mensen jullie zeker met het juiste advies op weg. Zo krijgen de kittens een goede kans om te overleven. En gaat er toch iets fout ondanks alle goede raad? Raadpleeg dan snel een dierenarts. Wacht niet tot het te laat is….

Ook al weten we dat die mensen met de beste bedoelingen gehandeld hebben… Dit doet pijn… Ook voor de mensen zelf… Ik hoop dat dit katje niet voor niets is gestorven. Dat door dit te schrijven, we andere mensen gaan bereiken. Mensen die nu begrijpen dat ze beter niet gaan experimenteren maar best hulp inschakelen. Dan is de dood van dit schatje niet voor niets geweest…

This post was written by
Comments are closed.