Wat als we de verantwoordelijkheid een beetje zouden delen…

Wat als we de verantwoordelijkheid een beetje zouden delen…
De partner van een van onze opvangmama’s schreef over de dagelijkse realiteit van mensen die geven om dieren, en het moeilijk hebben om ‘nee’ te zeggen. Vaak gaat het immers om leven en dood. Maar wat als ieder nu eens zijn steentje bij zou dragen? Misschien zou het werk wel verlicht worden, en zouden er nog meer levens gespaard kunnen worden.

Sommige mensen kunnen geen nee zeggen als een dier in nood is. Probeer hen niet nog meer werk te geven.
Wat doe jij als je een gewond of achtergelaten dier vindt?

Misschien, alhoewel ik hoop van niet, ben jij iemand die hen gewoon kan negeren. Je wandelt voorbij en, misschien met enige moeite, kan je de hond, kat of vogel gewoon vergeten. Het kan uiteraard soms voorvallen dat je niet altijd iets kan doen. Bijvoorbeeld als je een gewond, hongerig of verlaten dier tegenkomt in een vreemd land? Of misschien was je in een situatie waar er zoveel waren dat je hen onmogelijk allemaal kon helpen? Voor mij zijn dit vreselijk ervaringen, die ik probeer te vermijden, door bijvoorbeeld niet naar plaatsen te gaan waar veel zwerfdieren voorkomen. Ik kan er gewoonweg niet mee om.

Maar wat als je dieren dichterbij vindt, in je eigen land, in je eigen stad, en je bent wel in de mogelijkheid om iets te doen? Als je een persoon bent die geeft om dieren zal je waarschijnlijk handelen. En handelen betekent vaak één of meerdere personen betrekken bij de situatie. Soms is het beter andere mensen te betrekken omdat zij beter geschikt zijn om een bepaalde situatie op te lossen dan jij zelf. Maar, en dit is mijn punt, probeer te vermijden om hulp in te roepen van iemand als je zelf kan helpen.

Want weet je, mensen die geven om dieren worden door iedereen te hulp geroepen. Zij zijn degene die geen nee kunnen zeggen. Ze zorgen voor dieren tot ze weer gezond zijn en zoeken dan een nieuwe thuis voor hen. Zij gaan met dieren naar de dierenarts. Zij zijn degene die niet met het idee kunnen leven dat als ze niets doen, de kans bestaat dat niemand het zal doen. En ze zijn uitgeput door zoveel bekommernis.

My girlfriend Melanie taking care of a sick kitten

Ik zie dit allemaal bij mij eigen vriendin. Ze werkt overdag bij een vegan organisatie en na haar uren helpt ze Kat Zoekt Thuis runnen. Zij is het soort persoon die bijna nooit nee kan zeggen wanneer haar hulp ingeroepen wordt. Er zijn doorgaans minstens 4 opvangkatten of -kittens  in ons huis (naast onze eigen 6 permanente katten en 2 honden). Mijn vriendin doet er alles aan om een geweldige thuis te vinden voor deze katten en hen te verzorgen tot ze gezond zijn. Ze is gewoonlijk een paar keer per week bij de dierenarts. Terwijl ik dit schrijf, probeert ze een ziek kitten te helpen, dat achtergelaten werd langs een kanaal (iets moet gedaan worden aan mensen die tot zoiets in staat zijn).
De voorbije dagen moest ze hem om de 3u medicatie geven en voeden met een spuitje, ook ‘s nachts.  En dit is nog allemaal niets als het kitten het haalt. Je kan je wel voorstellen hoe het is als het kitten het niet haalt.

Mensen waarvan men weet dat ze geven om dieren, die een kleine of grotere opvang hebben, vinden regelmatig achtergelaten dieren aan hun deur. Het lijkt wel alsof het goed is dat mensen op zijn minst de moeite doen om gevonden dieren over te laten aan de zorg van iemand anders. Maar het is tegelijkertijd ook erg problematisch.

Mensen zoals mijn vriendin en zoveel anderen, die engelen voor de dieren zijn, zitten niet te wachten om nog meer telefoontjes van iemand die ergens een kitten vond en die vraagt om het te helpen. Ze hopen dat de verantwoordelijkheid voor al deze ongelukkige zielen zoveel mogelijk gedeeld kan worden. 

Dus alstublieft, als je een dier vindt, vraag je eerst af of je het misschien zelf tijdelijk in huis kan nemen voor je de telefoon opneemt en iemand anders inschakelt. Misschien kan je zelf met het dier naar de dierenarts, of kan je voor transport zorgen. Doe alstublieft zelf wat je kan doen, en reken niet op iemand die een super groot hart heeft.

Laten we allen een beetje verantwoordelijkheid opnemen, zodat iedereen nu en dan eens tot rust kan komen. 

 

This post was written by
Comments are closed.