De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer bijna op. We zullen ons ook dit jaar ten volle inzetten voor zij die ons nodig hebben, maar graag werpen we eerst nog een blik op afgelopen jaar. Behalve goede zorgen bieden aan onze pluizige viervoeters, vinden we ook transparantie heel belangrijk. We vragen tenslotte vaak om financiële steun, dus vinden we ook dat jullie mogen meekijken naar waar we deze voor gebruiken. Duik dus even mee in 2023!
We kregen afgelopen jaar 545 katten in opvang, verspreid over vele lieve opvanggezinnen. Er is de laatste jaren een kleine daling te merken in het aantal opgevangen katten. Hier zijn meerdere redenen voor. We kregen afgelopen jaren verschillende katten in opvang met een complexe zorgvraag. Zij verblijven vaak maandenlang bij het opvanggezin, alvorens ze klaar zijn om naar hun gouden mandje te vertrekken. We doen dit met veel liefde, maar dit zorgt er ook voor dat sommige opvanggezinnen voor lange tijd in beslag genomen geworden.
Zoals we al meermaals aangaven, is het niet evident om opvanggezin te zijn. Je krijgt weliswaar veel liefde en je ziet van dichtbij hoe een leven positief kan transformeren, maar je moet ook vaak plannen om de dierenartsbezoeken en adoptiegesprekken in de agenda te puzzelen, soms voor lange tijd vertrouwen proberen winnen en vooral: steeds weer afscheid nemen. We zijn dan ook zeer blij met onze enthousiaste groep opvanggezinnen die steeds weer de moed en energie vinden om opnieuw “ja, kom maar” te zeggen tegen de stakkers die bij ons aangemeld worden.
Niet alle katten die bij ons in opvang terechtkomen, stromen door naar een nieuwe thuis. De overgrote meerderheid gelukkig wel, namelijk 368 in 2023. We krijgen ook wel eens katten in opvang die te verwilderd zijn om als huiskat te plaatsen en hierbij hanteren we het TNR principe: vangen, steriliseren en terugzetten. Zo zijn er 62 katjes bij ons gepasseerd afgelopen jaar.
We zouden dit aantal graag opdrijven, want dit is de enige manier om zwerfkattenpopulaties onder controle te houden, maar botsen daarbij op een gebrek aan helpende handen.
Zijn er mensen die zich geroepen voelen om als kattenvanger aan de slag te gaan, geef ons dan zeker een seintje. Verder konden we 9 katten herenigen met hun eigenaar, het belang van de chip én registratie speelt hierbij een grote rol. Niet alle katten konden we redden, tot onze grote spijt.
Afgelopen jaar kwamen er 44 katjes bij ons terecht die er te erg aan toe waren en in opvang gestorven zijn of we moesten laten inslapen. Hopelijk hebben we hen toch nog wat liefde kunnen laten voelen in hun laatste momenten op deze aarde. Het overige aantal katjes hebben de jaarovergang bij hun opvanggezin mogen vieren.
Wat het geslacht betreft, loopt dit meestal vrij gelijk op. Zo ook in 2023. Er kwamen 277 katers in opvang en 268 kattinnen.
Laten we ook eens een kijkje nemen naar de leeftijd . We verwelkomen meer kittens dan volwassen katten in opvang. Dit omdat kittens vrijwel altijd per nestje toekomen. We hanteren de leeftijdsgrens van 6 maanden bij binnenkomst om onderscheid te maken tussen volwassen of kitten.
De financiën… Het is altijd spannend om de balans op te maken, maar we mochten het jaar afsluiten met net iets meer inkomsten dan uitgaven. Toch altijd een opluchting om te zien dat onze inspanningen niet voor niets zijn geweest.
Laten we eerst een antwoord geven op de eenvoudigste vraag, zijnde: waar gaat al het geld naartoe?
Simpel, bijna 9/10de van alle uitgaven gaat naar dierenarts en labo. In drukke maanden is het slikken wanneer er dierenartsfacturen van soms duizenden euro’s binnenkomen. Een “gezonde” kat zonder kwaaltjes medisch in orde laten zetten, kost al handenvol geld. Wanneer er dan ook nog verschillende sukkelaars met extra onderzoeken en operaties staan te wachten, lopen de facturen helemaal de spuigaten uit.
We kopen steeds kwalitatieve voeding aan, hetzij wel in bulk. Toch maakt voeding en materiaal slechts een kleine 7% uit van ons uitgavenplaatje.
Verder hebben we nog noodzakelijke uitgaven om onze werking draaiende te houden, denk hierbij aan gemaakte onkosten voor benefieten, de huur van onze website, drukwerk, verzekering enz.
Het uitgavenplaatje toont duidelijk aan waarom we zo vaak vragen om financiële hulp vragen en allerlei acties op touw zetten: de prijs van een adoptie dekt bij lange na niet alle dierenartskosten die we maken. Zonder de giften, lidgelden, benefieten, chocoladeverkoop enzovoort, zouden we onze dierenartsen niet kunnen betalen. Een groot applaus dan ook voor iedereen die acties op touw zet en voor iedereen die hieraan deelneemt, op welke manier dan ook. Jullie zijn onmisbaar!
Uiteraard zijn we ook heel dankbaar met de subsidies die we ontvangen, bijna 12% van de inkomsten afgelopen jaar.
We kregen subsidie van Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, Stad Gent, Stad Brugge, Vlaamse Overheid en Koning Boudewijnstichting.
Intussen staan we alweer met onze pootjes in een nieuw jaar met nieuwe uitdagingen en hopelijk veel kansen om pluizige viervoeters een mooiere toekomst te geven. Zoals altijd hopen we dat jullie dit verhaal mee willen schrijven.
Je kan op zoveel manier deel uitmaken van onze kattenfamilie: door je in te zetten als opvanggezin of vrijwilliger, door deel te nemen aan onze evenementen, door op sociale media de verhalen van onze katjes levend te houden,… elke steen of steentje dat jullie bijdragen is fundamenteel in onze strijd om zoveel mogelijk katjes te helpen!
Let’s do it!