Jaarlijks zijn er honderden mensen die ons steunen en daarmee ook hun blijk van vertrouwen geven. Daarom vinden we transparantie zeer belangrijk in onze werking. Waar zijn we mee bezig en waar gaan al die centen naartoe? Kijk maar even met ons mee… In 2018 kwamen er 834 katten in opvang. We hebben echter nooit het gevoel gehad dat het kalmer was dan voorbije jaren, toch blijken er een 100-tal katten minder in opvang gekomen te zijn dan in 2017. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een verminderd aantal opvanggezinnen dat lange tijd voor de vzw opvangt. Dit varieert altijd sterk, zo zie je maar hoe belangrijk opvanggezinnen voor ons zijn!
In 2018 vonden maar liefst 834 katten de weg naar onze opvang.
Wat er met deze katten gebeurt, zie je in de tabel; de overgrote meerderheid, namelijk 606 katten, werden geplaatst. Sterilisatie/castratie is ook de enige oplossing om verwilderde kattenpopulaties onder controle te houden. Ondanks de grote kost proberen hier dus ook volop op in te zetten. In 2018 werden er 73 katten teruggezet nadat ze steriel werden gemaakt. Jammer genoeg zijn er ook 44 katten gestorven in opvang. Dit zijn meestal kleine kittens die veel te laat in opvang kwamen en waarvoor alle hulp te laat kwam. 13 katten kwamen in opvang maar bleken toch een eigenaar te hebben. Het belang van chippen moet hier weer eens benadrukt worden.
De verhouding katers/kattinnen is vrijwel hetzelfde.
De verhouding kittens (478) en volwassen katten (356) dan. We proberen iedereen te helpen; zowel volwassen katten als kittens. In de drukke periodes wordt voorrang gegeven aan de “dringende” meldingen, namelijk: kittens (want zij zullen snel verwilderen), zwangere katten, gewonde of zieke katten,…
Kittens komen meestal met 2, 3, 4, 5 of meer tegelijk binnen. Dit verklaart waarom hun aantal wat hoger ligt dan de volwassen katten. Onder kittens verstaan we alle katten onder de 6 maanden.Tijd om eens naar de financiën te kijken! De inkomsten liggen een stuk lager dan in 2017, maar dit heeft te maken met een erfenis die we in 2017 mochten ontvangen. De uitgaven liggen dan weer ietsje hoger, maar gelukkig kunnen we het jaar positief afsluiten: 146.890 euro inkomsten tegenover 145.526 euro uitgaven!
Als je je afvraagt waar de inkomsten vandaan komen: bijna de helft hiervan zijn adoptiebijdrages. Wanneer je straks het uitgavenplaatje ziet, begrijp je waarom we besloten hebben om de adoptiebijdrages op te trekken… Een ander deel zijn sponsoring en giften van trouwe sympathisanten. Wij zijn hen hier zeer dankbaar voor! Zelf evenementen en voedselinzamelacties organiseren kost ons handenvol tijd en energie. Het is echter meer dan nodig zodat we ook hieruit inkomsten genereren.
Het uitgavenplaatje is vrij simpel: de overgrote meerderheid gaat naar dierenartskosten (125.804 euro) en labo (6.117 euro). Wanneer je de dierenartskosten vergelijkt met de inkomsten uit de adoptiebijdragen, zie je dat dit verschil wat te groot is.
Daarom besloten we de adoptiebijdrages in 2019 op te trekken naar 140 euro bij 1 vaccin en 150 euro bij 2 vaccins. Dit lijkt veel, maar weet dat al onze volwassen katten ook getest worden op aids/leucose en de werkelijke dierenartskost veel hoger ligt. Het geld dat we uitgeven aan voeding en materiaal is beperkt, ondanks dat we steeds opteren voor kwalitatief voer. Dit hebben we te danken aan onder meer de voedselinzamelacties en donaties.
Kat Zoekt Thuis vzw is het resultaat van de inzet en steun van vele mensen. We hebben het dan niet enkel over onze opvanggezinnen en vrijwilligers, maar ook over onze dierenartsen, donateurs, adoptanten, sympathisanten,… Zonder jullie staan wij (en dus de poezen) nergens! Daarom, een welgemeende DANKJEWEL!
Je kan ons helpen door vrijwilliger te worden of door een gift te doen op BE91 7310 0423 9376 (BIC : KREDBEBB), giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.