Laat je kat vaccineren
Bescherm je kat tegen allerlei (besmettelijke) ziektes. De meest voorkomende inentingen zijn deze tegen niesziekte, kattenziekte en leucose. Inentingen vragen een jaarlijkse herhaling. Dit laat je best doen tijdens de jaarlijkse check-up van uw kat bij je dierenarts. Door de inenting wordt je kat beschermd (immuniteit door het produceren van afweerstoffen) voor een bepaalde periode.
Niesziekte
Niesziekte wordt veroorzaakt door het calicivirus, feline herpesvirus, chlamydophila en de symptomen zijn niezen, etterige oogjes en lopende neus, zweertjes in de mondholte. Deze ziekte kan behandeld worden met antibiotica, oogzalf, eventueel interferon en goede voeding. In erge gevallen is hospitalisatie en infuus noodzakelijk. Niesziekte kan voorkomen worden door kittens vanaf de leeftijd van 8 te laten vaccineren en 3 à 4 weken later het herhalingsvaccin te laten toedienen. Nadien volstaat een jaarlijks herhalingsvaccin.
Kattenziekte
Kattenziekte treft vooral jonge katjes en is een zeer hardnekkig virus met vaak een dodelijke afloop. Vaccinatie is dus een must! Sommige katten worden zelf niet ziek maar zijn wel drager en besmetten op die manier andere katten. Besmetting gebeurt via speeksel, braaksel, urine en ontlasting. Ook de mens kan deze ziekte overdragen op andere katten als er geen voldoende hygiënische maatregelen worden getroffen.
De symptomen van kattenziekte zijn braken, diarree, lusteloosheid, koorts, verminderde eetlust, pijn (in buik), uitdroging. De behandeling bestaat uit antibiotica, infuus en een zeer intensieve verzorging. Dit is echter geen garantie op genezing. 50 % van de dieren haalt het niet. Zonder behandeling loopt dit percentage op tot 90%. Deze ziekte kan voorkomen worden door kittens te laten vaccineren vanaf de leeftijd van 8 en na 3 à 4 weken een herhalingsvaccin te laten toedienen. Nadien volstaat een jaarlijks herhalingsvaccin.
FIP= Feline Infectueuze Peritonitis
wordt veroorzaakt door het Corona virus. Dit virus op zich is niet schadelijk, maar 0,5% van de met Corona geïnfecteerde katten ontwikkelen FIP. Dit gebeurt door mutatie van het virus. Besmetting met Corona gebeurt door speeksel, braaksel, urine en ontlasting. FIP zelf is niet besmettelijk, maar hier wordt nog steeds onderzoek naar gevoerd.
De symptomen bestaan uit twee versies: de droge en de natte vorm. Bij de droge vorm kunnen de organen aangetast worden, zoals lever, nieren maar ook de ogen en de hersenen. Bij de natte vorm gaat het om koorts, gewichtsverlies, lusteloosheid, gezwollen buik , bloedarmoede en vocht in de longen De diagose van FIP is niet eenvoudig vast te stellen, zelfs niet met een bloedtest. Er bestaat geen doeltreffende behandeling (eerder palliatief) en de ziekte is meestal fataal De betrouwbaarheid van het vaccin tegen FIP wordt betwist.
FeLV=Feline Leukemie Virus of Leucose
wordt veroorzaakt door het leukemie virus en wordt overgedragen door o.a. speeksel (bijtwonden en regelmatig nauw contact). De symptomen zijn een verminderde weerstand doordat de witte bloedcellen zijn aangetast waardoor de kat vlugger infecties oploopt. Na een infectie worden ook het beenmerg, de lymfevaten en -knopen aangetast door het virus. Niet alle katten worden ziek maar eens ziek (kanker) dan is er geen kans op genezing, met de dood tot gevolg (90% van de zieke katten sterft binnen 3 jaar). Diagnose: eenmaal het virus in het bloed terechtkomt, kan de ziekte via een bloedtest vastgesteld worden. De zogenaamde sneltesten (SNAPtest) bieden een indicatie maar geen uitsluitsel, een bloedtest is steeds aangewezen. Er bestaat geen doeltreffende behandeling (eerder palliatief), de ziekte is meestal fataal Er is een vaccin beschikbaar maar dit is niet 100% betrouwbaar. Toch wordt het vaccin voor katten die buiten gaan aangeraden. EEN GOUDEN TIP: Laat uw kat jaarlijks vaccineren tegen nies- en kattenziekte (dit kan d.m.v. een cocktailprik) en leucose.
FIV=Feline Immunodeficientie Virus: kattenaids
Belangrijk: FIV is niet besmettelijk voor de mens maar wel voor andere katten. Het FIV virus is verwant aan het HIV virus dat bij de mens aids veroorzaakt. Het virus wordt overgebracht via bloedcontact. Dit kan gebeuren tijdens vechtpartijen tussen katten en bij dekkingen. Door bijtwonden kan een besmette kat een andere gezonde kat infecteren. Ook kittens kunnen via de placenta en de moedermelk besmet worden. Symptomen: de immuniteit van de kat wordt aangetast waardoor allerlei infecties kunnen ontstaan. Er zijn 5 stadia. Tijdens de eerste twee stadia (kan een aantal jaren duren) treden er weinig tot geen ziekteverschijnselen op (behalve wat koorts) maar de kat kan wel al andere katten besmetten. Pas in het derde stadium treden er vage en algemene symptomen op zoals terugkerende koorts, oogontstekingen, verminderde eetlust en gewichtsafname. Tijdens het vierde stadium breekt de ziekte pas goed door en treden er symptomen op zoals diarree, gewichtsafname, oog- en tandvleesontstekingen, huidontstekingen, lymfeknoopzwellingen en benauwdheid. In het vijfde en laatste stadium (vergelijkbaar met AIDS bij de mens) is de kat fel vermagerd en heeft ze last van chronische ziekteproblemen. Vaak treedt dan een longontsteking op. Diagnose: op basis van een bloedtest via de Snap-Combotest (zoals bij FeLV), deze test is echter niet 100% betrouwbaar en het is dus ZEKER aan te raden altijd een 2de test uit te voeren in een labo ( bv MEDVET te Antwerpen ) wanneer de sneltest positief is . Het zou niet de eerste maal zijn dat de sneltest positief is en de labotest negatief . Behandeling: is niet geneesbaar, de behandeling is eerder palliatief (vooral in de laatste stadia) Vaccinatie: er bestaat wel een vaccin maar dit is niet verkrijgbaar in België
EEN GOUDEN TIP: Zowel besmetting met FeLV als FIV zijn dodelijk voor uw gezonde kat. Voorkom deze ziekte door je kat niet met andere besmette katten in contact te brengen. Is jouw kat drager van het virus? Zorg er dan voor dat geen andere katten besmet kunnen worden en houd je kat binnen. Wil je je kat toch nog wat vrijheid geven in de tuin? Zorg dan voor een gedeeltelijke afsluiting van de tuin. Als je een kat vindt en deze wil opvangen (wat een zeer mooie daad is), laat dan eerst en vooral de Snap-Combotest plaatsvinden (vraag raad aan je dierenarts) . Dit dient vooral te gebeuren als er reeds andere katten in huis vertoeven. Wil je graag een Aidskat adopteren? Dat kan! Kat zoekt thuis krijgt vaak dergelijke poezen binnen. Zij kunnen nog een lang en gelukkig leven leiden. Als je graag een duo adopteert is dit ook een optie. Aidspoezen kunnen probleemloos samen gehouden worden.