Is je kat vermist?
Sites die nuttig kunnen zijn vermistekatten.be, gevondenenvermistehuisdieren.be, Binnenbeest, Kattensite.be, Kiavu en Facebook. Contacteer steeds de asielen en opvangcentra uit de regio. Een chip maakt het uiteraard veel makkelijker om een vermiste poes terug te vinden.
CAD is specifiek voor Antwerpen, Bello voor Limburg.
Bekijk ook de vele ‘vermist’ groepen via Facebook! Hang steeds flyers uit bij handelszaken in de buurt of op electriciteitspalen. Gebruik hiervoor een duidelijke, recente foto en beschrijving!
Ga vooral bij valavond roepen (als het donker is en stiller zal je hem sneller horen antwoorden).
Neem brokjes/snoepjes mee of een geluid dat de poes kent en associeert met eten of spelen.
Kijk vooral in de buurt goed in keldergaten (daar worden veel poezen gevonden, ze geraken er wel in maar er zelf niet meer uit!) in kelders, tuinhuisjes, houtstapels, losstaande garages, leegstaande woningen, magazijnen,… en ook in hoge bomen! Zet de kattenbak buiten, de geur helpt hen makkelijker hun weg terug te vinden naar huis.
Soms zitten poezen in een boom en durven ze er zelf niet meer uit! Ook struiken in de tuin dienen onderzocht te worden.
Vraag aan de mensen in de buurt of je ZELF mag komen kijken op die plaatsen, Een kat reageert sneller op jouw stem dan op een vreemde. Een poes die bang is reageert niet, maar blijft stil zitten! Goed uitkijken en niet enkel roepen is dus de boodschap.
Mensen laten het zoeken soms over aan de buren, maar die kijken soms niet zo grondig als ze zouden moeten, met alle gevolgen vandien.
Alle leegstaande “plaatsen” kan je binnenstebuiten keren, met de zaklamp gaan zoeken, als de kat niet reageert, dan verraden de oogjes hem/haar misschien wel door de weerkaatsing van de zaklamp!
Struikgewas kan je opzijhouden en eronder kijken, dit is essentieel!
Geen leegstaande garages of hokken in de buurt? Leegstaande woningen of woningen in aanbouw? Terrasjes waar de poes wel op kan, maar door hoge muren er niet meer uit?
Verwittig dierenartsen uit de buurt, asielen (je gaat best zelf kijken want de verschillende vrijwilligers weten niet altijd welke dieren er binnengebracht worden), politie, de gemeentediensten.
Hang ook affiches op aan winkels, de voorruit, op plaatsen waar veel mensen komen en zet er zeker een duidelijke foto met kenmerken bij.
Steek flyers in de brievenbussen van de straat en verdere, aanliggende straten (liefst mét foto en telefoonnummer), een kat kan ver lopen!
Een advertentie in een regionaal blad wil ook al wel eens helpen.
Hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe meer kans je hebt om de kat terug te vinden.
Je gaat best in de avond gaan zoeken, maak er een wandeling van! Poezen zijn het actiefst als het schemert.
Maar vooral: GEEF NIET OP! Zolang je de poes niet overleden teruggevonden hebt mag je de moed niet opgeven. Poezen komen soms na heel lange tijd terug of worden teruggevonden
Lees deze tips rustig na en probeer ze zoveel mogelijk uit te voeren, het kan echt helpen!!!
Last but not least: Zorg ervoor dat je kat gechipt is! Dit is niet enkel wettelijk verplicht, het is ook cruciaal! Wij kunnen steeds vaker mensen met hun kat herenigen omdat ze gechipt is. Zorg er ook steeds voor dat de gegevens op de chip up to date zijn!
Veel succes met het terugvinden van je vermiste lieveling.