Hoe stel ik nieuwe katten aan elkaar voor?
Introductie van een nieuwe kat
Een van de meest voorkomende ongewenste gedragingen bij multicat-huishoudens is agressie tussen katten. Vaak is dit het gevolg van een ongepast introductie van een nieuwe kat in huis.
Voor kattenliefhebbers is het een zeer herkenbare situatie, jullie willen een nieuw katje adopteren als vriendje voor jullie kat(ten). Jullie komen thuis en stellen enthousiast de nieuwkomer voor aan de huidige katten in huis door het deurtje open te zetten en plots beginnen alle katten tegen elkaar te grommen en de nieuwe kat verdwijnt onder de kast voor de volgende twee weken.
In dit artikel leggen we uit waarom dit gebeurt en hoe jullie een nieuw kattenvriendje kunnen introduceren in jullie gezin. Katten kunnen geen ‘sorry’ zeggen. Katten zijn sociale dieren, dat weten we door vele wetenschappelijke inzicht zeker en vast. Maar ze zijn echter beperkt sociaal. Op de moment dat er eten genoeg is, zien we in het wild dat er kolonies katten ontstaan die voornamelijk bestaan uit gerelateerde poezen en jonge, onvolwassen mannetjes. Maar vanaf er niet genoeg eten beschikbaar is, is het elke kat voor zich. Ze zijn dus geëvolueerd als ‘solitaire jager’, tegenover honden die geëvolueerd zijn als roedeldieren. Als gevolg hiervan, zien we dat katten een beperkt repertoire aan verzoeningsgedrag vertonen, zij kunnen jammergenoeg zo goed als geen sorry zeggen tegen elkaar. Dit wil zeggen dat elk conflict tussen katten enkel erger en erger zal worden tot één van de katten zal vluchten.
Hoe introduceer ik een katje op de goede manier in mijn gezin?
Stap 1: Verhuis
Je nieuwe katje heeft eerst en vooral wat tijd nodig voor zichzelf om terug tot haar positieven te komen. Ze heeft een lange reis achter de rug, heeft misschien een stresserende tijd in het asiel achter de rug of heeft net mama en nestgenootjes achtergelaten. Dit is niet gemakkelijk voor onze nieuwe poezenvriend. Zet haar dus in een aparte ruimte die ze rustig kan verkennen, kan wennen aan de geluiden van het huis en zo kan ze ook jullie leren kennen en ondervinden dat jullie best wel ok zijn! Geef haar eten, drinken, slaap- en schuilplaatsen en veel aandacht, zodat ze zich snel op haar gemak voelt.
Als je ziet dat al je katten op hun gemak zijn, dan is het zeer aangeraden om de introductie zeer langzaam te laten verlopen, om zeker te zijn dat je katjes voor de volgende 10 jaar goed overeen komen.
Stap 2: Geuren
Je kan de introductie reeds beginnen door het uitwisselen van geuren tussen de katten. Telkens als je één van de katten iets lekker geeft (natvoer of snoepjes), leg je een handdoekje uit het nestje van de andere kat naast het bord. Als je dit gedurende enkele dagen een paar keer per dag doet, zal je kat een associatie maken met de geur van de kat met iets lekkers. Katten communiceren voornamelijk met geuren dus dit is een belangrijke fase.
Stap 3: Geleidelijke introductie
Ook al denken we dat ‘gewenning’ hier voldoende is, is het belangrijk om een stapje verder te gaan: namelijk verder een positieve associatie creëren tussen de andere kat en iets héél erg leuk. Dit werkt veel sterker en meer permanent. Introduceer dus 2 tot 3 keer per dag een moment dat de katten in elkaars buurt komen, bijvoorbeeld om te starten elk aan de kant van een deur, op een paar meter afstand van die deur. Ze komen enkel in de verte met elkaar in contact, op de moment dat hen iets superlekker wordt voorgeschoteld. Voor katten die niet houden van natvoer of snoepjes, kan je ook een speelmoment introduceren. Vanaf het eten op is, deuren toe en de katten worden terug apart gehouden. Je kan beginnen met de deur op een kier en die geleidelijk aan meer en meer open zetten. Je kan ook werken met een glazen deur, een vliegenraam, enzoverder, afhankelijk van je omgeving. Breng de bordjes geleidelijk aan dichter en dichter (maar nooit te dicht, zodat je katten altijd rustig kunnen eten). Hier is het vooral belangrijk om de katten hun lichaamstaal in het oog te houden. Ze moeten zich namelijk gedurende de hele introductie op hun gemak voelen. Zie je dat één van de katten zenuwachtig begint te kijken, dan neem je een stap terug en doe je de deur bijvoorbeeld wat meer toe. Geduld is hier héél erg belangrijk. Het is een goede zaak om zo traag mogelijk te gaan want het creërt een goede positieve relatie tussen je katten zodat jij en je gezin kunnen genieten van je katjes.
Geschreven voor Kat zoekt thuis door Anneleen Bru (www.felinova.be)