
Hallo, ik heet Sharon ☺️
Getrouwd en mama van 4 lieve kinderen. 8 jaar geleden, toen de jongste deugniet geboren werd, ben ik gestopt met werken. De rust die toen vrij kwam is nog altijd 1 van onze beste beslissingen. Als echte dier- en natuurliefhebber zijn onze dagen goed gevuld met tuinieren, koken, taxi voor de kinderen zijn en onze vele dieren verzorgen. De kinderen zijn evengoed betrokken bij het verzorgen en socialiseren van de opvangkatjes. Ook de minder leuke taakjes zoals het schoonmaken van de kattenbakken worden gedeeld.
Hoe ben je begonnen als opvanggezin voor katten?
Door in contact te komen met een andere vrijwilliger. Ik had nog niet van ‘Kat Zoekt Thuis’ gehoord, maar was onmiddellijk geïnteresseerd in hun werking. Dit is ondertussen al een tweetal jaar geleden.
Wat motiveerde jullie om dit te doen?
Ik ben opgegroeid met katten en ook mijn kinderen houden van alle soorten dieren. Elk gewond diertje wordt hier al jaren mee naar huis gebracht om ze te kunnen helpen. Opvanggezin zijn was dus eigenlijk maar een logische stap.
Hoe ziet een typische dag er uit met opvangkatten in huis?
We hebben verschillende kamers met katjes, namelijk de FIV-katjes, de quarantaine plaats, de kattenkamer waar de katjes verblijven die volledig in orde zijn en dan dikwijls ook een plaats waar de grotere zorgenkatjes verblijven.
Onze ochtend begint met het langsgaan bij alle katten. De nodige medicatie geven, checken of alles goed is, water en eten aanvullen, kattenbak proper maken. En uiteraard kun je de kamers niet verlaten zonder veel knuffels te geven. De katjes die in kattenkamer verblijven hebben het voordeel dat ze overdag gewoon bij ons mogen zitten en rondlopen. Op die manier verloopt de socialisatie heel vlot. De andere katjes krijgen over de middag nog wat extra aandacht. ‘s Avonds wordt alles eigenlijk herhaald.
Hoeveel katten heb je gemiddeld in opvang?
Dat zal bij ieder opvanggezin anders zijn, omdat je zelf kan beslissen welke katjes je al dan niet wil opnemen. We hebben er altijd wel een tiental in opvang. Vooral de moeilijk te plaatsen katjes blijven lang. Een seniordametje, een kat met diabetes of FIV-katje wordt jammer genoeg niet zo snel geadopteerd. Eenmaal de lente goed begonnen is, hebben we dan wel wat meer katjes in opvang door de kittens.
Wat is het moeilijkste aan het opvangen van katten?
Ik vind het heel moeilijk als je echt overvol zit om katjes die hulp nodig hebben niet te kunnen opnemen. Jammer genoeg zijn er zoveel meer katjes die hulp nodig hebben dan dat er plaats is.
Ten tweede is het zo moeilijk als ze ziek zijn en je met je rug tegen de muur staat qua mogelijkheden om ze te helpen. In beide situaties is die machteloosheid heel lastig.
En wat is het mooiste moment?
Er zijn zoveel mooie momenten! Een papfleskitten dat voor het eerst zelfstandig mousse eet, een wild katje dat je voor het eerst mag aaien, een vlekkeloze bevalling meemaken, een oudere opvangkat dat een nieuw banger katje begint te wassen, na een lange behandeling eindelijk de medicatie te mogen stoppen, een katje die vele maanden online staat en dan eindelijk een fantastische thuis krijgt, een foto of een berichtje krijgen van een verwend katje dat geadopteerd is.

Heb je een bijzondere of ontroerende ervaring met een opvangkat?
Er zijn veel katjes geweest waar we nog altijd dikwijls over praten. Ik denk dat het verhaal van Mittens ons dan nog het meest geraakt heeft. Mittens werd gevonden in een zak aan een hekken, compleet mishandeld en meer dood dan levend… Na maanden van herstellen is ze een gezonde stevige dame geworden. Ze zit nu nog altijd bij ons, maar ze heeft ondertussen wel een heel lief maatje gevonden.
Ook papfleskittentjes met zwaar ondergewicht erdoor trekken is een fantastisch gevoel. Je staat weken om de paar uur op en soms is het echt afwachten of ze de nacht halen. Eenmaal ze dan goed bijkomen en eten is dat een fantastisch gevoel.
Het is bovendien echt leuk om mensen met een hart voor dieren te leren kennen. Zowel de andere opvanggezinnen als adoptanten…
Zijn er katten die extra veel zorg nodig hadden? Hoe heb je dat aangepakt?
Ik denk dat bijna alle katjes die in de opvang komen ziek zijn of problemen hebben. Het zijn allemaal zwervertjes die jammer genoeg geen goed leven gehad hebben tot nu toe.
Vooral de kittens die hun papflesje nodig hebben om de 2 uur zijn zeer tijdsintensief. Daarom is het wel goed dat we dit als gezin doen, want dan kunnen we deze periode wat verdelen.
Als je veel zieke katjes tegelijkertijd hebt is een schema bijhouden wel interessant. Gewicht, welke medicatie, wanneer en hoeveel, … Na een tijdje kan dit anders wel chaotisch worden.

Hoe ga je om met wilde of angstige katten?
Dat is moeilijk, omdat je alles op hun tempo moet doen. Ze moeten mensen leren vertrouwen en dat vraagt veel tijd. Dus vooral rust en geduld… Jammer genoeg lukt het niet altijd en zijn katjes ook soms gelukkiger als buitenkat.
O ja, en ook een grote doos met liquid snacks!
Hoe bereid je de katten voor op adoptie?
De katjes die (bijna) klaar zijn voor adoptie leven met ons samen op de benedenverdieping. Op die manier worden ze goed gesocialiseerd, leren ze veel mensen kennen en worden ze ook gewoon aan het huiselijk leven, zoals stofzuigen, televisie, kinderen, …
Zo zien we ook goed in welke omgeving de katjes gelukkig zouden zijn. Zoeken ze toenadering tot de kinderen, komen ze bij ons liggen in de zetel, zijn ze liever alles wat op een afstand aan het bekijken, zijn het grote speelvogels of eerder slaapkopjes… Het is heel belangrijk dat je een gezin zoekt dat past bij de kat.
Is het moeilijk om afscheid te nemen als een kat wordt geadopteerd?
Veel mensen zeggen dat ze het niet zouden kunnen omdat ze de katten moeten afgeven. En ja, sommigen zijn heel moeilijk om af te geven. En als je zou kunnen kiezen, dan zou je ze liever houden. Maar dan hadden we minder plaats om andere dutsjes te helpen. Dus op die manier proberen we het wat te rationaliseren. En het helpt ook wel als je af en toe een update krijgt van adoptanten. Een foto of leuk verhaaltje van een deugniet die je geholpen hebt en nu de tijd van zijn leven heeft in zijn of haar gezin is zo leuk!
Hoe ga je om met verdrietige momenten, zoals een zieke kat of een kat die niet geplaatst raakt?
Dat is een moeilijke. Opvanggezin zijn heeft zoveel mooie momenten, maar er zijn ook soms situaties die erg lastig zijn. Ik denk dat de moeilijkste nog de katjes zijn die net binnenkomen en er zo slecht aan toe zijn dat ze niet meer geholpen kunnen worden. Dan hebben ze zelfs geen kans gehad om te voelen hoe het is om liefde te krijgen en een buikje vol lekker eten te hebben.
En hoe gaan we daarmee om? Tja, er wordt dan zeker geweend en dan moet je denken aan de vele katjes die we wel al hebben kunnen helpen. Ieder gezin krijgt ook een buddy en dan doet het wel deugd dat die er zijn om te vragen wat ze kunnen doen om te helpen of gewoon eens naar je luisteren… Kat Zoekt Thuis is een heel fijne organisatie die alles zal doen om de opgevangen katten te helpen.
Wat doet het met jou als een kat heel lang in opvang blijft?
Sowieso is ons huis hun thuis tot de tijd dat we iemand gevonden hebben die er nog beter voor kan zorgen. Dus we gaan zeker nooit zomaar katjes laten adopteren omdat ze al lang in opvang zijn.
Als een kat lang in opvang blijft, vinden we dit wel jammer omdat het dikwijls zo een leuke, lieve en grappige wezentjes zijn die precies niet opgemerkt worden door mensen. Gelukkig zien we ook erg veel mensen die volwassen en zelfs hulpbehoevende katjes een thuis willen geven!
Denk je na het lezen van dit verhaal dat het opvangen van katten iets voor jou is?
Contacteer ons via het contactformulier
Lees alvast wat wij in dit avontuur kunnen betekenen voor jou.