Beste leden en sympathisanten,
2021 ligt achter ons en hier zal allicht niemand erg om treuren. Toch werpen we graag nog even een blik op afgelopen jaar en wat we hierin hebben kunnen betekenen voor enkele honderden katjes op de dool.
Laten we eerst de jaren sinds onze start eens onder de loep nemen. In 2021 heeft de vzw 782 katten kunnen opvangen. Kat Zoekt Thuis bestaat sinds 2009. Het aantal opgevangen katten gaat meestal in stijgende lijn, maar dit jaar zien we een kleine terugval, net zoals in 2018 het geval was.
Minder katten in opvang = minder meldingen van gedumpte katten? Helaas is dit niet het geval. We krijgen nog steeds meer meldingen in onze inbox dan dat we plaats hebben. De verklaring hiervoor is eerder te vinden in het in opvang hebben van moeilijk plaatsbare katten (denk bvb. aan Pablo: deze mooie jongen zit al sinds augustus 2021 in opvang en zoekt nog steeds een gouden mandje!). Daarnaast is het vinden en behouden van goede opvanggezinnen geen makkelijke opgave. Het engagement dat gepaard gaat met het opvangen van katten wordt vaak onderschat. Desalniettemin zijn we zéér dankbaar voor alle opvanggezinnen die één of meerdere steentjes hebben verzet. Zonder hen zou er geen enkele kat in opvang kunnen komen!
Laten we dan eens kijken naar de leeftijd van onze opgevangen katjes. Ongeveer 2/3de van hen zijn kittens. Wij hanteren hiervoor de leeftijdsgrens van 6 maanden: elk katje jonger dan 6 maanden wordt als “kitten” beschouwd. Tijdens de wintermaanden zijn onze opvanggezinnen volzet met volwassen katten, maar in de lente en zomermaanden krijgen we enorm veel nestjes in opvang van vaak drie, vier of zelfs meerdere kittens.
Waar gaan al deze grote en kleine pluizenbollen uiteindelijk naartoe?
De meeste (540 kattenlevens om precies te zijn, of zo’n 80%) van hen vinden hun gouden mandje: het “best case scenario” dus! Dit kan enkele weken of maanden duren, maar uiteindelijk is dat ons doel: een zo goed mogelijke thuis vinden voor elke kat die onze opvang passeert. Een huiselijke situatie is echter niet voor elke kat de beste oplossing. Sommige katten moeten niets van mensen weten en aarden beter in hun vertrouwde buitenomgeving. Zij worden na sterilisatie, knipje, ontworming en ontplooiing dan ook weer terug vrijgelaten. Het gaat hier om 95 katten in 2021 of zo’n 14%.
We zouden het best wel willen, maar helaas kunnen we niet alle katten redden. Voor sommige onder hen komt alle hulp te laat, ondanks alle goede zorgen van onze opvanggezinnen en dierenartsen. Er zijn 39 katjes in opvang gekomen die overleden zijn of die we moesten laten inslapen.
Verder zijn er ook nog 11 katten herenigd met hun baasje. Tot vervelens toe zullen we blijven herhalen: laat je kat chippen. Dit maakt de kans op hereniging een heel stuk groter!
Financieel gezien hebben we zowat evenveel inkomsten als uitgaven gegenereerd afgelopen jaar. Zoals altijd verkrijgen we een groot deel van onze inkomsten (zo’n 42% afgelopen jaar) door de adoptiebijdrages. We mochten ook rekenen op heel wat gulle giften (36%), waar we iedereen zeer dankbaar voor zijn! Lidgelden, meter/peterschappen,… rekenen we voor het gemak even allemaal onder giften.
Om alle kosten van de opvang te dekken, komen we er helaas niet met enkel de adoptiebijdrages en giften. Hiervoor hebben we acties nodig die de kas wat extra spijzen. Geen evidentie in covid-tijden, want het organiseren van activiteiten brengt heel veel onzekerheid met zich mee. We hebben echter geluk met enkele creatieve zielen onder ons die zich door niets laten afschrikken en steeds opzoek gaan naar alternatieven om voldoende centen in de kas te brengen. Zo werden er enkele online tombola’s georganiseerd, een take-away spaghetti, een chocoladeverkoop op verschillende locaties en er kon zelfs weer eens een live evenement doorgaan in het Gentse: de Quiz! Daarnaast konden we ook rekenen op het engagement van onze vrijwilligers voor tal van voedselinzamelacties. 18% van onze inkomsten konden we dankzij al deze acties genereren! De subsidies die we ontvangen zijn goed voor zo’n 4% van onze inkomsten.
Over voeding gesproken: wist je dat slechts 5,5% van onze uitgaven naar voeding en materiaal gaan? En maar liefst 85% van alle jaarlijkse uitgaven naar dierenartskosten en labo-onderzoeken? Overige uitgaven gaan o.a. naar onkosten voor benefietacties, drukwerk, verzekering, administratie,… Investeringen dus, waardoor we weer gezond het nieuwe jaar kunnen ingaan!
Intussen zijn we al druk in de weer om ook dit jaar zoveel mogelijk levens te redden. We bereiden ons alweer volop voor op de nieuwe stroom van kittens die er binnenkort zit aan te komen. Elk jaar hopen we dat het wel zal meevallen, dat de sterilisatieplicht zijn vruchten afwerkt, maar elk jaar is het toch weer roeien met de riemen die we hebben. We dromen ervan om ooit overbodig te zijn, maar tot die tijd hopen we heel erg om opnieuw op jullie trouwe steun te mogen rekenen, in welke vorm dan ook. Bedankt voor alles en tot binnenkort, op een nieuw
“live-benefiet”!