Op sociale media zien jullie vaak verhalen verschijnen van katten die onze opvang passeren. Elk individu telt voor ons, we gaan steeds tot het uiterste om hen een mooie toekomst te geven. Er passeren echter veel meer katjes de revue dan degene waarvan hun verhaal verspreid wordt. Daarnaast zijn we achter de schermen steeds druk bezig met onze financiën, zodat we ons werk kunnen verderzetten. Benieuwd naar de cijfers achter de verhalen?
Kijk even met ons mee naar 2022.
In 2022 kwamen er 582 katten in opvang.
De laatste jaren is er dus een daling van het aantal opgevangen katten op te merken.
Dit heeft verschillende oorzaken. Steeds vaker krijgen we meldingen over katjes met complexe zorgen.
We hebben de expertise in huis om hen te helpen en doen dit dan ook met veel liefde, maar dit gaat niet zelden gepaard met een lang en intensief zorgtraject.
We kunnen dus stellen dat de katten die bij ons in opvang komen, gemiddeld langer in opvang verblijven t.o.v. vroeger.
Het vinden van de juiste opvanggezinnen is ook geen sinecure. De steeds herhalende cyclus van liefde geven en afscheid nemen, maakt dit werk allesbehalve makkelijk. Bij deze dan ook een dikke pluim voor onze opvanggezinnen! We hopen er dit jaar nog velen te mogen verwelkomen.
Wat gebeurt er met de katten die bij ons in opvang komen?
De grote meerderheid, in 2022 spreken we over 408 katten, vond een nieuwe thuis. We investeren echter ook veel tijd en energie in TNR (Trap-Neuter-Return) om de uitbreiding van zwerfkattenpopulaties zoveel mogelijk onder controle te houden. Zo werden er vorig jaar 62 katten gevangen, gesteriliseerd en weer teruggezet.
Soms komen er katten bij ons terecht die, ondanks alle inspanningen, het niet meer kunnen halen.
Afgelopen jaar hebben 26 van onze opvangkatjes het niet gered. We troosten ons met de gedachte dat we hen toch nog wat liefde hebben kunnen geven.
Katten die toch een eigenaar hebben, belanden ook wel eens in onze transportbak. Het is meestal dankzij de chip dat deze snel kunnen herenigd worden, in 2022 ging het over 14 van deze viervoeters.
De overige 72 opvangkatten hebben de jaarovergang in opvang gevierd en zullen hopelijk dit jaar snel een gouden mandje vinden.
Bij ons geen discriminatie als het aankomt op geslacht, het aantal katers en kattinnen die in opvang komen, zijn erg gelijklopend.
Er komen gemiddeld meer kittens bij ons in opvang dan volwassen katten. Kittens komen vaak per nest in opvang, dus dit verklaart dan ook meteen hun hoger aantal. In 2022 zagen we 377 kleine snoetjes en 205 grotere snoetjes de opvang passeren. Onder “kittens” rekenen we alle katten die bij aankomst in opvang jonger zijn dan 6 maanden.
Benieuwd naar het financiële plaatje?
Wij waren ook erg benieuwd en toch wel opgelucht om te zien dat onze inkomsten van 2022 hoger ligger dan onze uitgaven! We kunnen het jaar dus positief afsluiten en met een kleine reserve 2023 aanvatten!
Een groot deel van onze inkomsten halen we uit de adoptiebijdrages, toch is dit niet genoeg om zelfs maar de helft van onze uitgavenplaatje te dekken. Gelukkig kunnen we dus rekenen op jullie, onze sympathisanten, die ons financieel steunen wanneer er – weeral maar eens – een speciale operatie of behandeling nodig is voor één van onze vele zorgenkindjes.
Voor het gemak rekenen we lidgelden, meter/peterschappen en legaten nu ook even onder “giften”.
De niet-aflatende benefieten die we organiseren vragen heel wat energie en organisatie-talent, maar zoals hieronder te zien is, zorgen zij voor bijna 15% van ons inkomstenplaatje. Twijfel dus niet om deel te nemen wanneer er weer maar eens een evenement van ons verschijnt!
De subsidies (Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, Stad Gent, Stad Brugge en Vlaamse Overheid) die we ontvangen maken toch bijna 10% uit van inkomsten en zijn dus wel een steuntje in de rug én een verhoging t.o.v. vorige jaren. We hopen dat dit een teken mag zijn dat dierenwelzijn een steeds belangrijkere plaats inneemt binnen onze overheid.
Een blik op onze uitgaven dan.
De taart toont het duidelijk: het overgrote deel wordt opgegeten door de medische kosten (dierenarts en labo). Om jullie een idee te geven: een volwassen kattin volledig medisch in orde laten zetten, kost ons 266 euro, bij een kater gaat het om 222 euro. Dan gaat het over de “standaard” behandeling, waarbij er geen medicatie of extra onderzoeken nodig zijn. Ook voeding of materiaal zit hier nog niet bij inbegrepen. Dit verklaart ook meteen de keuze/noodzaak om onze adoptiebijdrages in 2023 wat te verhogen, want besparen op gezondheid is geen optie.
De katten die momenteel ter adoptie komen, kregen allemaal een extra vaccinatie (leucose) en we weten dat er – zeker in de zomermaanden – wekelijks meerdere facturen kunnen binnenkomen van honderden euro’s. We blijven dus niet op onze lauweren rusten en bereiden ons voor op de drukkere periode die in aantocht is.
Dankzij inzamelacties en samenwerkingen kunnen we de kosten op voeding gelukkig wel drukken. Het organiseren van benefieten kost ons ook wat centjes, net zoals noodzakelijke “administratie”, ruim bekeken dan, want we denken hierbij aan o.a. aan drukwerk, postzegels, bankkosten enz.
Kat Zoekt Thuis vzw zou nergens staan zonder de niet-aflatende steun van iedereen die onze katjes een warm hart toedraagt, op welke manier dan ook.
Bij deze willen we jullie dan ook vanuit de grond van ons hart bedanken!
We doen ons best om ons werk verder te zetten en zoveel mogelijk katjes aan een mooie toekomst te helpen. We hopen dat dit werk ooit overbodig wordt, maar zolang dit niet het geval is, doen we naarstig verder! Een welgemeende dankjewel aan iedereen die hier zijn of haar steentje toe bijdraagt!