Tips voor de oudere kat
Katten worden tegenwoordig alsmaar ouder en dit dankzij goede medische verzorging, voeding en leefomstandigheden. Maar, hoe oud is jouw kat nu eigenlijk? Hoe voelt ze zich? Heeft ze last van ouderdomskwaaltjes? Zou ze pijn hebben? Allemaal vragen die we ons soms stellen als we naar onze seniorkatten kijken! Wanneer spreken we over een oudere kat? Vanaf de leeftijd van 7 jaar beginnen katten al wat ouder te worden en de eerste ouderdomskwaaltjes kunnen zich beginnen manifesteren. Vanaf de leeftijd van 11 jaar spreken we van een seniorkat en vanaf 15 jaar is de kat geriatrisch. Om een idee te hebben over hoe oud ze dan eigenlijk zijn, hier een vertaling van kattenjaren naar mensenjaren:* Middelbare kat 7j-10j = Mens tussen 45j en 59j
* Senior kat 11j-14j = Mens tussen 60j en 74j
* Geriatrische kat 15j+ = Mens vanaf 75j+
Welke fysiologische veranderingen vinden er plaats? Vanaf 7 jaar kan een daling van de algemene gezondheidstoestand beginnen en kunnen verschillende problemen ontstaan. Enkele voorbeelden hiervan: meer drinken en/of plassen, meer of minder eten, moeilijkere spijsvertering, moeite met traplopen en springen, stijve spieren, snel moe, minder actief, verhoogde bloeddruk, verhoogde hartslag, ingegroeide nagels, vachtverandering, verminderd gehoor-zicht-smaak-geur,… Welke gedragsveranderingen kunnen er zijn? De meest voorkomende gedragsveranderingen bij oude katten zijn secundair aan degeneratieve ziekte en andere geriatrische veranderingen. Zoals bijvoorbeeld: een kat die geïrriteerd en terughoudend is door chronische pijn. Een van de meest opvallende gedragsveranderingen van geriatrische katten is dat ze niet goed meer kunnen omgaan met verandering in de dagelijkse routine of omgeving. Het stapsgewijs aanpassen van veranderingen en oude katten voldoende tijd gunnen om zich aan te passen, is vaak effectief in het minimaliseren van stress en het voorkomen van gedragsproblemen. Pijn herkennen bij de oudere kat Pijn kan op elke leeftijd voorkomen, maar chronische pijn komt vaker voor bij oudere katten.
Maar… katten reageren heel subtiel op pijn en dat maakt het moeilijk om te detecteren.
De kattenpatiënt zal zich eerder terugtrekken of contact vermijden en sommige pijntjes kunnen alleen opgemerkt worden tijdens een dierenartsbezoek.
Een aantal voorbeelden van pijnindicatoren:
* Gedragsveranderingen
* Gehurkte en half verscholen houding
* Reactie op aanraking of druk
* Overmatige aandacht voor pijnlijke plek zoals extreem likken en bijten
* Veel meer slapen omdat beweging pijnlijk is
* Pijnlijke gezichtsuitdrukkingen zoals halfgesloten ogen, versmalde oogspleet, platgerichte oren, snorharen plat tegen gezicht
Is de leefomgeving aangepast aan jouw oudere kat? Voor een optimaal comfort van de seniorkat, zorg ervoor dat alle basisbronnen altijd beschikbaar, gemakkelijk toegankelijk en heel dichtbij zijn: eten, drinken, propere kattenbakken, krabplaatsen, veilige slaap- & schuilplaatsen. Het comfortniveau van een kat in zijn omgeving is automatisch gekoppeld aan zijn fysieke gezondheid, emotioneel welzijn en gedrag. Hoeveel keer ga ik best naar de dierenarts met mijn oudere kat? Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ziekte. Als eigenaar kunnen we het niet altijd zien wanneer onze kat ziek is, maar de dierenarts wel!
De seniorcheck wordt aangeraden voor oudere katten en bestaat uit een lichamelijk onderzoek, gewichtscontrole, gebitscontrole, bloedonderzoek, urineonderzoek en bloeddrukmeting. Ouderdomsziekten worden in een vroeg stadium ontdekt en kunnen gemakkelijker gecontroleerd of zelfs afgeremd worden.
De seniorcheck wordt als volgt aangeraden: Jaarlijks voor katten van middelbare leeftijd en elke 6 maand voor senior- en geriatrische katten. Preventief handelen is hier zeer belangrijk!
Gouden tips voor de oudjes! * Verhoog eet- en drinkbakjes zodat ze zich niet moeten bukken, want dat is pijnlijk voor de oude stramme spieren en gewrichten. Gebruik hierbij bijv. hoge glazen vazen en vul ze tot helemaal bovenaan.
* Gebruik opstapjes voor de oudjes met gewrichtsproblemen, zo kunnen ze nog altijd hun favoriete plaatsjes bereiken. Ze verkopen die voor kindjes, en zijn ook ideaal voor de oudere kat!
* Help ze met de vachtverzorging en check wekelijks op ingegroeide nagels, want geriatrische katten kunnen zichzelf niet meer zo goed verzorgen.
* Geef aangepaste voeding, want door een minder goed werkende spijsvertering is er meer behoefte aan licht verteerbare energierijke voeding. Bespreek het met jouw dierenarts.
* Laat ‘s nachts een lichtje aan, een dementerende seniorkat zal de basisbronnen gemakkelijker terugvinden.
* Raadpleeg de dierenarts van zodra je een gedragsverandering ziet, jouw seniorkat heeft misschien pijn of voelt zich niet goed… Bron: De Catfluencer challenge van Felinova.be