De voeding van de kat wordt best afgestemd op de leeftijd.
Een kitten zal tot plusminus 4 weken enkel bij de moederpoes drinken en vanaf dan stilletjes aan overschakelen op vast voedsel.
Er zijn twee soorten voeding (droog- en natvoer) en er zijn allerlei merken in de handel.
Op kwalitatief vlak neem je best voeding met een hoog vleespercentage en weinig graan. Je kan dit nalezen op de verpakking. Extra tip: Neem een kijkje op de sites van de producten. Je vindt er veel interessante en nuttige informatie. Aan te raden merken zijn Orijen, Sanabelle, Porta, Royal Canin, Hill’s en dergelijke. Voeding met veel kleurstoffen en graan/groenten wordt afgeraden. Katten hebben dit immers niet nodig.
Een kitten heeft sowieso meer eiwitten en vetten nodig dan een volwassen kat.
Geef in het begin (vanaf de leeftijd van 4 weken) kleine hoeveelheden (een koffielepeltje) fijn gemalen natvoer en droogvoer speciaal voor kittens op regelmatige tijdstippen (minstens 4 maal per dag).
De kittens zullen nog even blijven verder drinken bij de moederpoes.
Stilaan kan er ook wat drinkbaar water of kattenmelk voorgeschoteld worden.
Geef je kitten nooit gewone melk
Als een kitten, jonger dan 4 weken, om de één of andere reden niet meer kan drinken bij de moederpoes, geef dan KMR melk. KMR melk is een goede voeding maar niet altijd onmiddellijk te verkrijgen in de apotheek; nutriwelp of milkodog of vital milk zijn ook goed.
Volg de instructies en de doseringen zoals vermeld in bijsluiter.
Besef dat je best geen kittens jonger dan 10 weken adopteert. Een kitten hoort tot aan die leeftijd bij de moederpoes te blijven (meer hierover bij ‘Een kitten’)
De voeding van de volwassen kat is best zo gevarieerd mogelijk.
Geef uw kat zowel droog- als natvoer. Er zijn allerlei soorten zoals voeding voor de binnen- en buitenhuiskat en voor katten met een gevoelige spijsvertering. Ook rauw voer behoort tot de mogelijkheden.
Breng variatie in merken en smaken. Ook een vers stukje gepocheerde vis of kip zal je kat zeker niet afslaan. Ben je een hele dag weg zorg dan in elk geval voor voldoende droogvoer en een kommetje vers water.
Melk wordt afgeraden. De meeste katten zijn immers lactose intolerant. Wil je toch je kat nu en dan wat melk voorschotelen, koop dan kattenmelk.
Dit is melk met een laag lactosegehalte en dus gezonder voor uw kat (o.a. beter voor de werking van de nieren). Een volwassen kat heeft een gewicht tussen 3,5 kg – 4,5 kg. Overgewicht is (net zoals bij de mens) niet gezond.
De voeding van de oudere kat dient net als dat van een kitten aangepast te worden. Oudere katten hebben vaak last van allerlei ouderdomskwaaltjes en hebben bovendien minder calorieën nodig daar zij minder actief zijn. Een gezonde en aangepaste voeding blijft een must.
Er bestaan tal van soorten en merken in de handel voor de oudere kat (vanaf plusminus 7 jaar). Gaat je kat plots meer drinken dan gewoonlijk of is de eetlust verminderd, raadpleeg dan zo snel mogelijk uw dierenarts en pas de voeding aan.
Andere benodigdheden:
Een kat heeft meer nodig dan alleen maar voeding. Essentiële benodigdheden zijn een kattenbak + kattengrit, een krabpaal, een mandje (of deken in een zetel) en een reismandje. Een binnenkat zal bovendien behoefte hebben aan wat verstrooiing. Er bestaan tal van kattenspeeltjes in de handel maar deze hoeven echter niet duur te zijn. Met een beetje creativiteit maak je zelf wat speelgoed voor je kat.
Heel belangrijk is wel dat dit speelgoed veilig is (zeker voor kittens). Extra tip: nodig je kat nu en dan uit (plusminus 10 minuutjes per dag) om te spelen. Geef haar eens wat extra aandacht en je zal een gelukkige en aanhankelijke kat krijgen.